De jaarlijkse voedseluitdeling aan de armen door Maria van Pallaes

Naar het Centraal Museum: Zorgen voor elkaar

Hoe zorgen we in Lunetten en in Utrecht voor elkaar? En hoe was dat in het verleden? Dat onderzoeken we samen tijdens dit uitje naar het Centraal Museum. Kom je ook? Aanmelden kan via de website van Utrecht in Dialoog, er zijn geen kosten verbonden aan deze activiteit. 

Bezoek tentoonstelling De Gezonde Stad

Vrijdag 17 juni 2022, 13:30 – 16:30

Samen bezoeken we een deel van de nieuwe tentoonstelling ‘De gezonde stad. Kunst van het overleven door de eeuwen heen’, met gids die ons wat meer vertelt over het thema. In de tentoonstelling is te zien wat de Utrechters in de afgelopen 900 jaar hebben gedaan om de stad zo leefbaar mogelijk te houden. Daar hoort ook het zorgen voor elkaar bij.

Zeker toen in de de loop van de 17de en 18de eeuw de sociale ongelijkheid in de stad toenam, moesten steeds meer mensen een beroep doen op armenzorg. Vanuit de kerk, maar ook vanuit particulieren werd er van alles gedaan om mensen te helpen. Toch zou de ongelijkheid tot ver in de 19de eeuw alleen maar toenemen. Maar waar kwam die liefdadigheid eigenlijk uit voort? Werd dat gedaan om het eigen schuldgevoel af te kopen, zoals enkele historici beweren, of was kwam het vooral voort uit christelijke naastenliefde? Waarom helpen mensen elkaar?  

In gesprek met elkaar

Na het bekijken van de tentoonstelling gaan we hier verder over in gesprek. Wanneer werd er laatst voor jou gezorgd of zorgde jij voor een ander? Wat vroeg dat van je? Wat bracht het je? En in een ideale wereld, hoe zou zorgen voor elkaar eruit zien in je eigen wijk? 

Lunetten staat bekend als een sociale wijk waar men omziet naar elkaar. In dialoog onderzoeken we hoe ieder dit ervaart, hoe zorgen voor elkaar eruit ziet in de praktijk, en hoe we dit kunnen versterken.

Programma

13:30 Vertrek vanuit de Musketon, met een busje naar het Centraal Museum
14:00 Aankomst en bezoek tentoonstelling De Gezonde Stad
14:45 Pauze
15:00 In gesprek over ‘Zorgen voor elkaar’
16:30 Met de bus terug naar de Musketon

Meedoen

Praat je mee? Hoe meer perspectieven, hoe meer we van elkaar kunnen leren! Meld je aan via de rode knop op deze webpagina van Utrecht in Dialoog: Utrecht in Dialoog: Naar het Centraal Museum.


Afbeelding: Uitdeling aan de armen door Maria van Pallaes – Centraal Museum