In het wijkmagazine Hallo! Lunetten hebben we als Lunetten Wil Wel een eigen pagina waarop we vertellen over onze activiteiten en over ontwikkelingen in de wijk.
Voor Hallo! Lunetten nr. 4 van 2019 interviewde Lous mede-wijkbewoner Wilma over fijne ontmoetingsplekken in de wijk. Vanwege de bepekte ruimte staat in het wijkmagazine de beknopte versie van het interview, maar hier op onze website publiceren we het complete interview met Wilma.

Ontmoetingsplekken in Lunetten

We vinden Wilma in het Knooppunt, een van de ontmoetingsplekken waar ze graag komt.
We gaan in gesprek over ontmoetingsplekken in de wijk en de waarde van elk. Wilma kan daar goed over vertellen!

‘Op het Knooppunt is het gezellig. Ik kom er al heel erg lang. Het is er veilig en vertrouwd. Bezoekers komen er voor sociale contacten. De vrijwilligers en wij kennen elkaar, hebben aandacht voor elkaar en helpen elkaar als dat zo uit komt. Je kunt komen wanneer je wilt en hoe lang je wilt. Je kunt er zijn wie je bent, met al je eigen- aardigheden. Je kunt er doen wat goed voelt: (mee)praten of rustig zitten luisteren, een onderwerp aansnijden of zegeltjes plakken. Het voelt als een huiskamer, een thuis.’

‘Ik kom ook heel graag bij het Lunet Werkcafé, daar geniet ik van. Daar komen verschillende mensen voor verschillende dingen: werken, een praatje maken, een spelletje doen, rustig zitten. Voor alles is een eigen plek. Ik heb er andere mensen beter leren kennen en m’n verjaardag gevierd. En dat vind ik nou juist zo leuk, gezelligheid, ontspanning en ontmoetingen met weer nieuwe mensen.’

Wilma komt ook graag naar de activiteiten van Lunetten Wil Wel. ‘Op zondagmiddag bijvoorbeeld, gezellig, samen sjoelen of mens- erger-je-nieten. Een babbeltje. En meedoen aan andere activiteiten. Wat was het bijvoorbeeld. leuk om met Maarten Brinkman door Lunetten te lopen en van alles te horen over wat we allemaal tegenkwamen! Lekker buiten.’

‘Ik doe ook vaak mee aan de buurtdialoog. We praten dan in een groepje mensen over een thema. Ik kom als dat thema mij aanspreekt, waar ik graag wat meer en dieper over wil praten en anderen over wil horen. Daar ontmoet je anderen maar ook jezelf, daar leer je anderen maar ook jezelf beter kennen, hoe je in het leven staat. Ik durf dat te doen omdat we hebben afgesproken dat niemand buiten dat groepje te horen krijgt wat er besproken is.’

Wilma zou nog veel meer kunnen vertellen maar de tijd is op. We vatten samen: mensen ontmoeten en echt contact met ze krijgen maakt, dat je gezien wordt en gemist als je er niet bent, dat je aandacht en zorg krijgt en geven kunt, dat je erbij hoort. En wie wil dat nou niet!

Met dank aan Wilma voor haar openhartigheid!

 

Elkaar kennen en ontmoeten

De verhalen van Wilma laten zien hoe belangrijk het is dat wijkbewoners elkaar ergens kunnen ontmoeten en elkaar wat beter kunnen leren kennen. Kennen en gekend worden. Je veilig en thuis voelen in de wijk. Om hulp durven vragen als dat nodig is en  iets voor een ander doen. Erbij horen. Belangrijk maar ook niet voor iedereen zo gemakkelijk bereikbaar.

Het is daarom dat we als Lunetten Wil Wel allerlei activiteiten organiseren die ‘ontmoeting’ als doel hebben. Denk aan de zondagmiddagactiviteiten, het Zorgcafé, de buurtdialoog, informatie- en discussiebijeenkomsten, cursussen en het Burennetwerk Utrecht Zuid.

Het is ook daarom dat we ons inzetten voor voldoende ontmoetingsruimte in de te verbouwen Musketon, zowel vierkante meters als activiteitenruimte.

We zijn trots op onze activiteiten en de resultaten daarvan; we zouden graag nog meer doen, zelf én samen met anderen of inspirerend voor anderen. Menskracht ontbreekt daar voor.
Kijk eens naar de vrijwilligersvacatures die we (omschreven) hebben of meld je aan als hulpbieder bij Burennetwerk Utrecht Zuid. Misschien kun je ons, andere wijkbewoners en jezelf van dienst zijn!